Rogoznica

Rogoznica je mirno mediteransko mjesto, smješteno u središtu Dalmacije. Stara jezgra Rogoznice nalazi se na otočiću Kopari koji je u drugoj polovici 19. stoljeća spojen umjetnim putom sa kopnom. Otok je prekriven šumom, a u samoj staroj jezgri prevladavaju kamene kuće zbog kojih je Rogoznica zadržala autentični šarm malog mediteranskog mjesta. Rogoznica je poznata kao prestižno nautičko središte Mediterana i jedna od najljepših i najsigurnijih luka.

 

Upoznajte Rogoznicu

Prošetajte se Rogoznicom i posjetite brojne sakralne znamenitosti. Posjetite Crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marijekoja je podignuta u 17. Stoljeću i zanimljiva po tome što je to jedino malo zdanje u Dalmaciji koja je šira nego duža. Posjetite i Crkvu Sv. Nikole, crkvu Sv. Ivana Trogirskoga i Crkvu Gospe od Kapelice.

Obiđite Morski akvarij na otvorenom, opustite se u labirintu od lavande i divite se ljepoti jezera Zmajevo oko. Ovo slano jezero smješten je na poluotoku Gradina i jedinstven je hidrogeomorfološki fenomen. Okruženo je sa stijenama visokim od 4 do 24 metra, a duboko je oko 15 metara.

Rogoznica je dom najljepšoj marini na Jadranu, Marini Frapa. Po ocjeni njemačkog Master Yachting-a o Trade Leaders Cluba, Marina Frapa je najbolja hrvatska marina i najbolja nautička baza u svijetu. Nagrađena je Plavom zastavom, sadrži 10 gatova i tranzitni gat sa 700 opremljenih vezova, hotel, ugostiteljske objekte, bazen, sportske terene, noćne klubove i kongresne sale.

Nedaleko od Rogoznice nalazi se Punta Planka, najistureniji dio istočne obale Jadrana i dijeli ga na dva dijela. Punta Planka magično je mjesto na kojem se sudaraju sjeverni i južni vjetrovi , ciklone i anticiklone te se lome najveći valovi i događaju najmirnije bonace.

Odmorite se na najatraktivnijim plažama u Rogoznici

Na više od 50 kilometara obale, nižu se brojne pješčane,stjenovite, ali i skrivene plaže na kojima je cjelodnevno opuštanje zajamčeno. Kristalno čisto more i toplo sunce omogućavaju maksimalan užitak u ljetnim radostima.

Jedna od najljepših plaža u Rogoznici je šljunčana plaža Šepurine, na kojoj se, zbog čistoće mora i uređenosti vijori Plava zastava.  Plaža je idealna za sve tipove i uzraste. Iznajmite ležaljke na plaži i dopustite da vas toplo sunce ugrije, iznajmite pedaline i sa djecom pođite u kratku avanturu upoznavanja rogozničke obale. Potražite hlad u gustoj borovoj šumi, a osvježenje u kafiću na plaži.

Plaža Miline nalazi se u samom centru Rogoznice, u blizini Marine Frapa. Plaža je šljunčana, a zbog plitkog ulaska u more i dodatnih sadržaja; trampulini, pedaline, masaže i ugostiteljski objekti, idealna je za obitelji s djecom.

Mladima se preporučuje posjetiti plažu Črljine koja je dijelom betonirana, a dijelom posuta kamenjem. Oni će zasigurno uživati u skakanju u more sa mola, dok će se obitelji obožavati sunčati na betonskim pločama ili ležaljkama koje je moguće iznajmiti.

U okolici Rogoznice kriju se brojne plaže koje vrijedi posjetiti ako se zaželite malo privatnosti. Neke od njih su Kalebova luka, Zečevo i Kanica, a svakako preporučujemo uskočiti u slano jezero Zmajevo oko sa visokih stijena.

Aktivni odmor u Rogoznici

Rogoznica je idealna destinacija za ronioce, nautičare, bicikliste i ljubitelje šetanja.

Na 56 kilometara dugoj obali  uz zvukove morskih valova i mirise soli, moguće je uživati u šetanju, trčanju ili laganom biciklizmu. Krenite na put jednom od tri ucrtane biciklističke staze i upoznajte okolicu Rogoznice, od Primoštena do Sevida. Pronađite skrivenu uvalu samo za sebe i okupajte se u kristalno čistom moru.

Zaronite u morske dubine uz pratnju stručnih ronioca iz brojnih ronilačkih centara i istražite bogatstvo morske flore i faune i brodske olupine. Čistoća i pozornost rogozničkog mora privlači ronioce iz cijeloga svijeta.

Sportski duh moguće je još osloboditi na teniskim terenima i u sportskom centru Marina Frapa ili jedreći rogozničkim arhipelagom.

Gastronomska ponuda u Rogoznici

Brojne konobe i restorani u Rogoznici nude najukusnije dalmatinske i mediteranske delicije od ribe, rakova i školjaka. Svakako kušajte i mesna jela, pršut, domaći sir i maslinovo ulje. Uz čašu vrhunskog crnog vina Babić uživajte u pogledu na Rogoznicu i morsku pučinu.

Preporučujemo posjetiti ugostiteljske objekte:
1. Konoba „Maslina“
2. Restoran „Antonijo“
3. Restoran „Atrium“
4. Pizzeria „Le Piaf“
5. Slastičarna „Tornado“

Top 4 događaja u Rogoznici koja nikako ne smijete propustiti

Tijekom ljeta, u Rogoznici se može uživati u bogatom kulturno-zabavnom programu. Najzanimljiviji događaji koje nikako ne smijete propustiti su:

1. Ribarska noć – ribarska fešta koja se tradicionalno odvija u ljetnom periodu. Uz ribu, vino, maslinovo ulje i taktove dobre glazbe, vrhunska zabava je zagarantirana.
2. Rogoznička noć – noć kada cijeli grad živi i svi su na ulicama. Posjetitelji mogu uživati u tradicionalnom koncertu koji se održava u večernjim satima i dalmatinskim delicijama.
3. Buđenje zmaja – uprizorenje antičke legende o slanom jezeru Zmajeve oko. Igrokaz koji prikazuje istinsku ljubav koja preobražava svijet odvija se na nekoliko lokacija u Rogoznici, a posebno je zanimljiva finalna scena dvoboja između zmaja Murina i heroja Aristolesa.
4. Gospe od Kapelice – hodočašće Gospi od Kapelice slavi se početkom srpnja svake godine, kada se Gospina slika brodom dovozi do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u pratnji djevojaka odjevenih u bijele haljine.

Jeste li znali?

Postoji legenda o jezeru Zmajevom oku. Heroj Aristoles sukobio se sa zmajem Murinom zbog djevojke. Aristoles je kopljem smrtno ranio zmaja koji je kandžama iskopao svoje oči. Jedno oko je bacio iza otoka Mljeta pa je na tom mjestu Jadransko more postalo najdublje, a drugo mu je palo pod noge i istopilo kamen  pa se tako stvorilo jezero.